Receptov nie je nikdy dosť!
Už ste skúšali niektoré z uvedených dobrôt? Ale pozor, najprv si pozorne prečítajte, či sú vybrané ingrediencie vhodné pre vaše trávenie. My veríme, že áno.
Náš tip: lahodné cuketové lasagne.
Raňajky:
• Vajcia Benedikt s avokádovým dipom
• Raw jablkovo-škoricový chia puding
• Omeleta s rukolou, špenátom a slnečnicovými semienkami
Vajcia Benedikt s avokádovým dipom
Ingrediencie:
- ½ zrelého avokáda
- 1 lyžica avokádového oleja
- sušený cesnak
- šťava z ½ citróna
- horúca voda
- mleté čierne korenie
- 1 vajce (alergén 3)
- soľ + na dokončenie celozrnný chlieb, hrsť čerstvej valeriánky
Postup:
Avokádový dip – Všetky suroviny spolu rozmixujte dohladka.
Stratené vajce – V hrnci priveďte do varu vodu s trochou octu, vareškou utvorte uprostred vír a opatrne doň vyklepnite jedno vajce. Lyžicou mierne obaľujte bielkom žĺtok a varte cca 2 minúty, kým nebude žĺtok celkom zabalený do bielka.
Chlieb nasucho opečte, navrstvite avokádový dip, valeriánku a na záver stratené vajce.
Raw jablkovo-škoricový chia puding
Ingrediencie:
- ¾ šálky kokosového mlieka light
- ¾ šálky vlašských orechov
- 2 lyžice chia semienok
- 1 lyžička medu / javorového sirupu / agáve
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 olúpané jablko
Postup:
V miske zmiešajte kokosové mlieko, chia semienka a nechajte uležať. V mixéri rozmixujte jablko, orechy, datle, med a škoricu. Zmes zmiešajte s napučanými semienkami alebo striedavo navrstvite do pohára a dajte na noc do chladničky. Ráno posypte škoricou a nastrúhaným jablkom.
Omeleta s rukolou, špenátom a slnečnicovými semienkami
Ingrediencie:
- 2 – 3 vajcia
- 1 hrsť baby špenátu
- 1 hrsť rukoly
- 1 lyžica slnečnicových semienok
- 50 ml polotučného mlieka
- štipka soli
- štipka čierneho korenia
- 5 g rozpusteného masla
Postup:
V mise vyšľahajte vajce s mliekom, primiešajte soľ a korenie. Do zmesi pridajte rukolu, špenát a slnečnicové semienka. Všetko jemne premiešajte. Zmes vlejte na rozpálenú panvicu potretú rozpusteným maslom a z oboch strán osmažte. Podávajte s ražným chlebom.
Obedy:
- Avokádo plnené pikantnou zmesou z cíceru a kuracieho mäsa
- Cuketové lasagne
Avokádo plnené pikantnou zmesou z cíceru a kuracieho mäsa
Ingrediencie:
Kuracie prsia:
- očistené kuracie prsia (1× 125 g)
- ½ konzervy cíceru
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- mleté čierne korenie
- 1 lyžička mletého čili
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička granulovaného cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ
Guacamole:
- 1 malá paradajka
- 1 menšie avokádo
- ½ červenej cibule nakrájanej najemno
- citrónová šťava
- čierne korenie
- soľ
- jarná cibuľka
Postup: Korenie zmiešajte s olivovým olejom a mäso naložte do pripravenej marinády. Nechajte aspoň 30 minút uležať v chladničke. Guacamole – Zrelé avokádo roztlačte vidličkou a zmiešajte s citrónovou šťavou, čiernym korením a soľou. V mixéri rozmixujte paradajku, červenú cibuľu a cesnak. Zmes zamiešajte s roztlačeným avokádom. Kura orestujte na panvici domäkka. Len čo bude mäso hotové, do panvice k nemu pridajte cícer a všetko spolu povarte. Servírujte v avokáde so zmesou guacamole, nakrájaným kuracím mäsom a cícerom a posypte jarnou cibuľkou.
Cuketové lasagne
Ingrediencie:
- 400 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 2 šálky konzervovaných paradajok
- 2 šálky odtučneného jemného tvarohu
- 2 šálky strúhaného syra Eidam
- 1 šálka nastrúhanej mozzarelly light
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 stredne veľké cukety
- 1 vajce
- 2 lyžičky granulovaného cesnaku
- 1 najemno nakrájaná cibuľa
- 1 paradajka
- sušené oregano
- sušená bazalka
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
Najprv si pripravte cukety – nakrájajte ich na hrubšie plátky, rozložte na utierku a osoľte. Po čase cuketa pustí prebytočnú vodu – tú zotrite obrúskom. Na olivovom oleji osmažte cibuľku, pridajte mäso a orestujte. Keď mäso zbavíte vody a cibuľka dostane zlatistú farbu a prepojí sa s mäsom, pridajte bylinky a paradajky. V prípade potreby prilejte trochu vody, aby sa zmes nepripaľovala. Len čo je zmes dostatočne prepojená a ochutená, pridajte na záver granulovaný cesnak. V miske si medzitým premiešajte tvaroh s vajíčkom. Rúru si predhrejte na 180 stupňov C, zapekaciu misku si vyložte papierom na pečenie a vrstvite cukety, mäsovú zmes a tvarohový bešamel. Takto niekoľkokrát opakujte. Na poslednú vrstvu dajte mozzarellu a paradajky a zapekajte asi 40 – 45 minút.
Večera:
- Tuniakové placky so zapečenými paradajkami
- Portobello šampiňóny s celozrnným kuskusom
- Špenátové palacinky plnené lososom
Tuniakové placky so zapečenými paradajkami
Ingrediencie:
- 12 ks paradajok nakrájaných na plátky
- 125 g mozzarelly light (½ balenia)
- 130 g tuniaka vo vlastnej šťave (1 konzerva)
- ½ šálky ovsených vločiek jemných
- 2 lyžice 0 % gréckeho jogurtu
- 1 vajce
- 1 červená cibuľa nakrájaná najemno
- ¼ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- granulovaný cesnak
- koreniny a bylinky podľa chuti
- olivový olej
- soľ
Postup:
Paradajky nakrájajte na hrubšie kolieska, dajte na plech vyloženým papierom na pečenie, osoľte a okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom. Dajte zapiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a po piatich minútach navrch poukladajte plátky mozzarelly. Tuniaka, vajíčko, jogurt, ovsené vločky, cibuľku a cesnak rozmixujte nahrubo, aby sa zmes prepojila. Ochuťte bylinkami, soľou a čiernym korením a na záver zmiešajte s práškom do pečiva. V prípade potreby pridajte pre hustejšiu konzistenciu ovsené vločky. Osmažte na panvici na troche olivového oleja, z každej strany cca 5 minút. Servírujte so zapečenými paradajkami.
Portobello šampiňóny s celozrnným kuskusom
Ingrediencie:
- 15 ks portobello šampiňónov
- ½ červenej papriky nakrájanej na kocky
- granulovaný cesnak
- 1 najemno nakrájaná cibuľa
- 2 vajcia
- celozrnný kuskus
- 1 šálka čerstvého baby špenátu
- 1⁄3 šálky nadrobeného syra Feta
- mleté čierne korenie
- mletá červená paprika
- olivový olej
Postup:
Šampiňóny očistite a vydlabte z nich stred. Kuskus uvarte podľa návodu. Na panvici rozpáľte olivový olej, pridajte najemno nakrájanú cibuľku, papriku, špenát a duste domäkka, na záver pridajte vajíčko. Zmiešajte s kuskusom, syrom a dochuťte cesnakom, soľou a korením. Zmesou naplňte šampiňóny a dajte zapiecť do rúry na 180 stupňov.
Špenátové palacinky plnené lososom
Ingrediencie:
Palacinky:
- 200 g čerstvého baby špenátu
- 100 g hladkej ovsenej múky
- 120 ml 0,5 % mlieka
- 120 ml vody
- 2 vajcia
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ
Plnka:
- 200 g cream cheese 5 %
- 200 g plátkov údeného lososa
- 2 strúčiky cesnaku
- kôpor
- trocha šťavy z citróna
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
Špenát sparte na pare a vytlačte z neho prebytočnú vodu. Suroviny na palacinky zmiešajte a rozmixujte dohladka. Poukladajte na ne menšie plátky lososa a posypte kôprom. Zrolujte a nakrájajte na hrubšie kolieska.