Vyzkúšajte zaujímavé recepty vhodné pre normálne trávenie!
Máte radi sladké, ale ešte viac zdravé a sladké? Začnite svoj deň vynikajúcou ovocnou kašou! A čo zelenina? Hodí sa pre vašu kondíciu a pomôže vášmu tráveniu? Vyskúšajte ďalšie recepty.
Strava s vysokým obsahom vlákniny - ako vláknina pomáha?
• podporuje správne vyprázdňovanie
• zmierňuje priebeh hnačiek
• detoxikuje organizmus
• prispieva k celkovej dobrej fyzickej kondícii
RAŇAJKY: Rýchla raňajková kaša
Ingrediencie:
- 2 banány
- 8 lyžíc strúhaného kokosu
- 150 g jemného tvarohu (alebo nízkotučného gréckeho jogurtu)
- 30 g orechov
- 2 veľké datle
- 1 lyžica chia semienok (alebo maku)
- maliny, čučoriedky alebo iné bobuľovité ovocie
- škorica
Postup:
- V mixéri rozmixujeme tvaroh s banánmi, datľami a škoricou čo najviac dohladka a nalejeme kašu do misky.
- Do hotovej kaše zamiešame strúhaný kokos a chia semienka.
- Kašu na záver posypeme ovocím a orieškami.
OBED: Lososové poké bowl
Ingrediencie:
- 200 g čerstvého lososa (sushi kvality)
- 1 lyžica sezamového oleja
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžička ryžového octu
- 125 g ryže
- 2 hrste čerstvého špenátu
- 1 menšia šalátová uhorka
- 1 menšia mrkva
- kúsok póru alebo jarnej cibuľky
- 1 avokádo
- 1 lyžica sezamu
Postup:
- Najprv si pripravíme lososa, ktorého si opláchneme, zbavíme kože a nakrájame na približne polcentimetrové kocky.
- V miske zmiešame sezamový olej, sójovú omáčku a ryžový ocot. Zmes premiešame, pridáme lososové kúsky, ktoré premiešame so zmesou a odložíme do chladničky.
- Ryžu zalejeme dvojnásobným objemom vody, osolíme a varíme domäkka.
- Pripravíme si zeleninu – mrkvu ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky. Pór a uhorku umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Špenát umyjeme, osušíme a pokrájame.
- Môžeme servírovať – na dno misky dáme polovicu uvarenej ryže, na ryžu vrstvíme kôpky jednotlivej zeleniny a na úplný vrch poukladáme kúsky lososa a mesiačiky avokáda.
- Poké posypeme sezamom.
VEČERA: Zeleninové ratatouille
Ingrediencie:
- 1 cuketa
- 1 cibuľa
- 4 paradajky
- 1 menší baklažán
- 1 malá tekvica
- 1 lyžica olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ a mleté korenie
- 2 malé papriky
- 300 ml paradajkovej passaty
- čerstvá alebo sušená bazalka
- 1 lyžica olivového oleja (na poliatie)
Postup:
- Na tenké kolieska nakrájame cuketu, očistenú tekvicu, paradajky i baklažán. Zeleninu osolíme a odložíme bokom.
- Na oleji podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak a na kocky nakrájanú papriku.
- Keď zelenina na panvici zmäkne, pridáme paradajkovú passatu. Osolíme, okoreníme a pridáme bazalku.
- Hotovú omáčku premiestnime do zapekacej misy a zvisle na ňu ukladáme kolieska cukety, baklažánu, tekvice a paradajok. Kolieska vedľa seba kladieme natesno.
- Zeleninu polejeme olivovým olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov C. Necháme piecť 40 minút zakryté alobalom a ďalších 20 – 30 minút bez alobalu.