Vyzkúšajte zaujímavé recepty vhodné pre normálne trávenie!
Trápia vás rôzne tráviace problémy? Dnes sme si pre vás pripravili niekoľko zaujímavých receptov na tému:
Strava s nízkym obsahom tukov
Strava vhodná pri:
- pri zápale žlčníka a pankreasu
- pri žlčových kameňoch
- po operácii žlčníka
- pri redukčnej diéte
RAŇAJKY: Jogurtové vafle
Ingrediencie:
- 60 g bieleho jogurtu
- 1 vajce
- 15 g ovsenej múky vanilkovej
- 15 g proteínového prášku vanilkového
- kokosový olej na vytretie vaflovača
Ingrediencie na vafle:
- ovocie podľa vlastnej chuti (napr. kivi, banán, maliny, jahody, kaki)
- mleté ľanové semienka
- čakankový sirup
Postup:
Zmiešajte všetky ingrediencie na cesto v plastovej odmerke (cesto sa tak bude dobre nalievať). Konzistencia cesta na vafle je iná ako cesta na palacinky – cesto je hustejšie a tečie pomaly. Rozohriaty vaflovač vytrite kokosovým olejom pomocou silikónového štetca. Nalejte doň cesto a rozprestrite po celej ploche platničiek. Pečte cca 5 minút (podľa výkonu vaflovača) a kontrolujte konzistenciu. (Ak vafle budete piecť príliš dlho, proteín spôsobí stvrdnutie.) Hotové vafle dozdobte ovocím podľa vlastnej chuti. Ovocie môžete aj rozmixovať na pyré. Odporúčame poliať čakankovým sirupom.
OBED: Šalát s quinoou, brokolicou a syrom cottage
Ingrediencie:
- 500 g brokolice
- 100 g suchej quinoy
- 250 g cottage syra
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate alebo pažítky
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- reďkovky podľa chuti
Postup:
Quinou uvaríme podľa návodu domäkka (varíme v dvojnásobnom objeme vody). Umyjeme brokolicu, nakrájame na drobné kúsky a dáme zľahka povariť. Nasekáme bylinky, reďkovky nakrájame na tenké plátky. Bylinky a reďkovky zmiešame v miske s cottage syrom, olivovým olejom, soľou a koreninami. Do misky následne pridáme aj ľahko povarenú brokolicu, quinou a všetko zamiešame. Šalát možeme podávať hneď alebo studený.
VEČERA: Hrášková polievka s mätou
Ingrediencie:
- 450 g mrazeného hrášku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 cibuľa
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička olivového oleja
- 10 lístkov čerstvej mäty
Postup:
V hrnci si osmažíme nadrobno nasekanú cibulu. Opraženú cibuľu zalejeme zeleninovým vývarom. Keď začne vývar vrieť, pridáme vopred rozmrazený hrášok, osolíme a pridáme lístky mäty. Polievku varíme cca 5 minút, hrášok sa uvarí rýchlo. Prípadne dokoreníme podľa chuti. Uvarenú polievku dohladka rozmixujeme mixérom a necháme minútu prevrieť.