Vyzkúšajte zaujímavé recepty vhodné pre normálne trávenie!
Trápia vás tráviace ťažkosti? Ak áno, prinášame vám rôzne zaujímavé recepty, ktoré sú vhodné napríklad aj pre ľudí, ktorých trápi dráždivé črevo. V našej ponuke si iste vyberiete ten najlepší práve pre seba.
Strava s nízkym obsahom vlákniny
Bezzvyšková šetriaca diéta
• Zo stravy sú vylúčené potraviny obsahujúce hrubú vlákninu – celozrnné pečivo, strukoviny, nadúvajúce druhy zeleniny (kapusta, kel, karfiol, uhorky atď.).
• Ovocie, zelenina a tiež zemiaky sú čo najviac mechanicky upravené (mixovaním, jemne nastrúhané, poriadne rozhryzené), aby sa čo najviac rozrušila vláknina. Bez tvrdých šupiek a zrniečok.
• Táto diéta je vhodná u pacientov so zápalmi čriev, pri syndróme krátkeho čreva, po brušných operáciách.
RAŇAJKY: Domáci jablkový džem a hrianky
Ingrediencie:
- 2 kg jabĺk
- 500 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 citrón – šťava a kôra
- hriankový chlieb
Postup:
- Jablká očistíme a nastrúhame, dáme do hrnca a pridáme malé množstvo vody. Necháme dusiť cca 20 minút.
- Následne pomocou tyčového mixéra rozmixujeme. K rozmixovaným jablkám pridáme ostatné suroviny a premiešame.
- Varíme ďalších cca 5 minút.
- Pripravený džem plníme do čistých zaváraninových pohárov a sterilizujeme cca 25 minút pri teplote 80 °C.
- Odporúčame pripravený domáci džem natrieť na opečený hriankový chlieb.
OBED: Tagliatelle s lososom
Ingrediencie:
- 200 g tagliatelle
- 150 g lososa
- 2 vaječné žĺtky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- ¾ dl bezlaktózovej smotany
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky cukru
- 1 lyžica masla ghee
- štipka kôpru
Postup:
- Cestoviny uvarte podľa návodu na obale.
- V hrnci zmiešajte vaječné žĺtky, citrónovú šťavu, smotanu, soľ, cukor a na miernom ohni varte za stáleho miešania až do zhustnutia. Na záver vmiešajte maslo.
- Lososa nakrájajte na malé kocky a opečte na suchej panvici.
- Uvarené cestoviny nakoniec zmiešajte s lososom a na tanieri polejte omáčkou.
VEČERA: Zapečené zemiaky so šunkou a syrom
Ingrediencie:
- 200 g zemiakov
- 50 g dusenej šunky
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 vajce
- strúhaný syr
Postup:
- Zemiaky uvarte a nakrájajte na kolieska. Šunku, cibuľu a mrkvu nakrájajte na malé kúsky.
- Do menšieho pekáča navrstvite zemiaky, šunku, cibuľu a mrkvu.
- Vajcia rozšľahajte, osoľte a zalejte pripravené zemiaky.
- Na záver posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť.